Amaçlar

 Bu programın amacı; yüksek verim ve kalitede bitkisel üretim yapabilmek amacıyla kaliteli ve sertifikalı bahçe (sebze vb), tarla ve süs bitkileri tohumu üretimi ile bu ürünlerin kalite kontrolü, muhafazası, pazara hazırlanması hakkında yeterli bilgi ve pratiğe sahip, tohumluk araştırma ve geliştirme alanlarında çalışabilecek nitelikli teknik eleman yetiştirmektir. 

 

Programın Öğrenme Çıktıları
 

 

Bakış açısı ve ufku geniş, bilimsel ve teknik alanlarda üretken, güncel bilgileri takip edebilme yeteneğine sahip olmak

Bireysel olarak disiplinli, takımlarda etkin çalışabilmek ve sorumluluk alabilmek

Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak, her türlü bilimsel bilgiye ulaşabilme becerisine sahip olmak

Bitkisel üretim için gerekli temel bilim konularını öğrenmek ve uygulamak

Bitki türlerinde genetik, ıslah ve biyoteknoloji konularına hakim olmak

Tohumluk teknolojisi, tohumluk tescil ve sertifikasyonu ile tohumlukta karantina işlemleri konusunda bilgi sahibi olmak ve uygulayabilmek

Bitki türlerinin tohum üretim tekniklerini öğrenmek ve uygulamak

Bitki ve tohumlarda hastalık, zararlılar ve yabancıotlarla mücadele yöntemlerini öğrenmek ve bu alanda beceri kazanmak

Tarla ve sebze bitkileri tohumlarının mekanizasyonu, sulaması, gübrelenmesi, kalite kontrolü, muhafazası, ekonomisi, politikaları, organik tarım ve pazara hazırlanması konusunda bilgi sahibi olmak

Yeni tarımsal teknolojilerin üreticiye benimsetilmesinde kullanılacak araç ve yöntemler konusunda bilgi sahibi olmak

Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek

Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olmak

 

 

 

BİLGİ

Kuramsal - Uygulamalı

  • Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak, her türlü bilimsel bilgiye ulaşabilme becerisine sahip olmak
  • Bireysel olarak disiplinli, takımlarda etkin çalışabilmek ve sorumluluk alabilmek
  • Bitki türlerinde genetik, ıslah ve biyoteknoloji konularına hakim olmak
  • Bitki ve tohumlarda hastalık, zararlılar ve yabancıotlarla mücadele yöntemlerini öğrenmek ve bu alanda beceri kazanmak
  • Bitkisel üretim için gerekli temel bilim konularını öğrenmek ve uygulamak
  • Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olmak
  • Tarla ve sebze bitkileri tohumlarının mekanizasyonu, sulaması, gübrelenmesi, kalite kontrolü, muhafazası, ekonomisi, politikaları, organik tarım ve pazara hazırlanması konusunda bilgi sahibi olmak
  • Tohumluk teknolojisi, tohumluk tescil ve sertifikasyonu ile tohumlukta karantina işlemleri konusunda bilgi sahibi olmak ve uygulayabilmek
  • Yeni tarımsal teknolojilerin üreticiye benimsetilmesinde kullanılacak araç ve yöntemler konusunda bilgi sahibi olmak

BECERİ

Bilişsel - Uygulamalı

  • Bakış açısı ve ufku geniş, bilimsel ve teknik alanlarda üretken, güncel bilgileri takip edebilme yeteneğine sahip olmak
  • Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak, her türlü bilimsel bilgiye ulaşabilme becerisine sahip olmak
  • Bireysel olarak disiplinli, takımlarda etkin çalışabilmek ve sorumluluk alabilmek
  • Bitki türlerinde genetik, ıslah ve biyoteknoloji konularına hakim olmak
  • Bitki ve tohumlarda hastalık, zararlılar ve yabancıotlarla mücadele yöntemlerini öğrenmek ve bu alanda beceri kazanmak
  • Bitkisel üretim için gerekli temel bilim konularını öğrenmek ve uygulamak
  • Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olmak
  • Tarla ve sebze bitkileri tohumlarının mekanizasyonu, sulaması, gübrelenmesi, kalite kontrolü, muhafazası, ekonomisi, politikaları, organik tarım ve pazara hazırlanması konusunda bilgi sahibi olmak
  • Tohumluk teknolojisi, tohumluk tescil ve sertifikasyonu ile tohumlukta karantina işlemleri konusunda bilgi sahibi olmak ve uygulayabilmek
  • Yeni tarımsal teknolojilerin üreticiye benimsetilmesinde kullanılacak araç ve yöntemler konusunda bilgi sahibi olmak

YETKİNLİK

Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

  • Bakış açısı ve ufku geniş, bilimsel ve teknik alanlarda üretken, güncel bilgileri takip edebilme yeteneğine sahip olmak
  • Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak, her türlü bilimsel bilgiye ulaşabilme becerisine sahip olmak
  • Bireysel olarak disiplinli, takımlarda etkin çalışabilmek ve sorumluluk alabilmek
  • Bitki türlerinde genetik, ıslah ve biyoteknoloji konularına hakim olmak
  • Bitki ve tohumlarda hastalık, zararlılar ve yabancıotlarla mücadele yöntemlerini öğrenmek ve bu alanda beceri kazanmak
  • Bitkisel üretim için gerekli temel bilim konularını öğrenmek ve uygulamak
  • Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olmak
  • Tarla ve sebze bitkileri tohumlarının mekanizasyonu, sulaması, gübrelenmesi, kalite kontrolü, muhafazası, ekonomisi, politikaları, organik tarım ve pazara hazırlanması konusunda bilgi sahibi olmak
  • Tohumluk teknolojisi, tohumluk tescil ve sertifikasyonu ile tohumlukta karantina işlemleri konusunda bilgi sahibi olmak ve uygulayabilmek
  • Yeni tarımsal teknolojilerin üreticiye benimsetilmesinde kullanılacak araç ve yöntemler konusunda bilgi sahibi olmak

Öğrenme Yetkinliği

  • Bakış açısı ve ufku geniş, bilimsel ve teknik alanlarda üretken, güncel bilgileri takip edebilme yeteneğine sahip olmak
  • Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak, her türlü bilimsel bilgiye ulaşabilme becerisine sahip olmak
  • Bireysel olarak disiplinli, takımlarda etkin çalışabilmek ve sorumluluk alabilmek
  • Bitki ve tohumlarda hastalık, zararlılar ve yabancıotlarla mücadele yöntemlerini öğrenmek ve bu alanda beceri kazanmak
  • Bitkisel üretim için gerekli temel bilim konularını öğrenmek ve uygulamak
  • Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olmak
  • Tarla ve sebze bitkileri tohumlarının mekanizasyonu, sulaması, gübrelenmesi, kalite kontrolü, muhafazası, ekonomisi, politikaları, organik tarım ve pazara hazırlanması konusunda bilgi sahibi olmak
  • Yeni tarımsal teknolojilerin üreticiye benimsetilmesinde kullanılacak araç ve yöntemler konusunda bilgi sahibi olmak

İletişim ve Sosyal Yetkinlik

  • Bakış açısı ve ufku geniş, bilimsel ve teknik alanlarda üretken, güncel bilgileri takip edebilme yeteneğine sahip olmak
  • Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak, her türlü bilimsel bilgiye ulaşabilme becerisine sahip olmak
  • Bireysel olarak disiplinli, takımlarda etkin çalışabilmek ve sorumluluk alabilmek
  • Bitki türlerinde genetik, ıslah ve biyoteknoloji konularına hakim olmak
  • Bitki ve tohumlarda hastalık, zararlılar ve yabancıotlarla mücadele yöntemlerini öğrenmek ve bu alanda beceri kazanmak
  • Bitkisel üretim için gerekli temel bilim konularını öğrenmek ve uygulamak
  • Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olmak
  • Tarla ve sebze bitkileri tohumlarının mekanizasyonu, sulaması, gübrelenmesi, kalite kontrolü, muhafazası, ekonomisi, politikaları, organik tarım ve pazara hazırlanması konusunda bilgi sahibi olmak
  • Tohumluk teknolojisi, tohumluk tescil ve sertifikasyonu ile tohumlukta karantina işlemleri konusunda bilgi sahibi olmak ve uygulayabilmek

Alana Özgü Yetkinlik

  • Bakış açısı ve ufku geniş, bilimsel ve teknik alanlarda üretken, güncel bilgileri takip edebilme yeteneğine sahip olmak
  • Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak, her türlü bilimsel bilgiye ulaşabilme becerisine sahip olmak
  • Bireysel olarak disiplinli, takımlarda etkin çalışabilmek ve sorumluluk alabilmek
  • Bitki türlerinde genetik, ıslah ve biyoteknoloji konularına hakim olmak
  • Bitki ve tohumlarda hastalık, zararlılar ve yabancıotlarla mücadele yöntemlerini öğrenmek ve bu alanda beceri kazanmak
  • Bitkisel üretim için gerekli temel bilim konularını öğrenmek ve uygulamak
  • Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olmak
  • Tarla ve sebze bitkileri tohumlarının mekanizasyonu, sulaması, gübrelenmesi, kalite kontrolü, muhafazası, ekonomisi, politikaları, organik tarım ve pazara hazırlanması konusunda bilgi sahibi olmak
  • Tohumluk teknolojisi, tohumluk tescil ve sertifikasyonu ile tohumlukta karantina işlemleri konusunda bilgi sahibi olmak ve uygulayabilmek

 

 KARŞILAŞTIRMALI

 

BİLGİ
Kuramsal - Uygulamalı
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARITYYÇTAY
Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak, her türlü bilimsel bilgiye ulaşabilme becerisine sahip olmak 1 1,2
Bireysel olarak disiplinli, takımlarda etkin çalışabilmek ve sorumluluk alabilmek 1 1,2
Bitki türlerinde genetik, ıslah ve biyoteknoloji konularına hakim olmak 1 1,2
Bitki türlerinin tohum üretim tekniklerini öğrenmek ve uygulamak  
Bitki ve tohumlarda hastalık, zararlılar ve yabancıotlarla mücadele yöntemlerini öğrenmek ve bu alanda beceri kazanmak 1 1,2
Bitkisel üretim için gerekli temel bilim konularını öğrenmek ve uygulamak 1 1,2
Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olmak 1 1,2
Tarla ve sebze bitkileri tohumlarının mekanizasyonu, sulaması, gübrelenmesi, kalite kontrolü, muhafazası, ekonomisi, politikaları, organik tarım ve pazara hazırlanması konusunda bilgi sahibi olmak 1 1,2
Tohumluk teknolojisi, tohumluk tescil ve sertifikasyonu ile tohumlukta karantina işlemleri konusunda bilgi sahibi olmak ve uygulayabilmek 1 1,2
Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek  
Yeni tarımsal teknolojilerin üreticiye benimsetilmesinde kullanılacak araç ve yöntemler konusunda bilgi sahibi olmak 1 1,2
BECERİ
Bilişsel - Uygulamalı
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARITYYÇTAY
Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak, her türlü bilimsel bilgiye ulaşabilme becerisine sahip olmak 1 1,2
Bireysel olarak disiplinli, takımlarda etkin çalışabilmek ve sorumluluk alabilmek 1 1,2
Bitki türlerinde genetik, ıslah ve biyoteknoloji konularına hakim olmak 1 1,2
Bitki türlerinin tohum üretim tekniklerini öğrenmek ve uygulamak  
Bitki ve tohumlarda hastalık, zararlılar ve yabancıotlarla mücadele yöntemlerini öğrenmek ve bu alanda beceri kazanmak 1 1,2
Bitkisel üretim için gerekli temel bilim konularını öğrenmek ve uygulamak 1 1,2
Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olmak 1 1,2
Tarla ve sebze bitkileri tohumlarının mekanizasyonu, sulaması, gübrelenmesi, kalite kontrolü, muhafazası, ekonomisi, politikaları, organik tarım ve pazara hazırlanması konusunda bilgi sahibi olmak 1 1,2
Tohumluk teknolojisi, tohumluk tescil ve sertifikasyonu ile tohumlukta karantina işlemleri konusunda bilgi sahibi olmak ve uygulayabilmek 1 1,2
Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek  
Yeni tarımsal teknolojilerin üreticiye benimsetilmesinde kullanılacak araç ve yöntemler konusunda bilgi sahibi olmak 1 1,2
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARITYYÇTAY
Bakış açısı ve ufku geniş, bilimsel ve teknik alanlarda üretken, güncel bilgileri takip edebilme yeteneğine sahip olmak 1,2 1
Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak, her türlü bilimsel bilgiye ulaşabilme becerisine sahip olmak 1,2 1
Bireysel olarak disiplinli, takımlarda etkin çalışabilmek ve sorumluluk alabilmek 1,2 1
Bitki türlerinde genetik, ıslah ve biyoteknoloji konularına hakim olmak 1,2 1
Bitki türlerinin tohum üretim tekniklerini öğrenmek ve uygulamak  
Bitki ve tohumlarda hastalık, zararlılar ve yabancıotlarla mücadele yöntemlerini öğrenmek ve bu alanda beceri kazanmak 1,2 1
Bitkisel üretim için gerekli temel bilim konularını öğrenmek ve uygulamak 1,2 1
Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olmak 1,2 1
Tarla ve sebze bitkileri tohumlarının mekanizasyonu, sulaması, gübrelenmesi, kalite kontrolü, muhafazası, ekonomisi, politikaları, organik tarım ve pazara hazırlanması konusunda bilgi sahibi olmak 1,2 1
Tohumluk teknolojisi, tohumluk tescil ve sertifikasyonu ile tohumlukta karantina işlemleri konusunda bilgi sahibi olmak ve uygulayabilmek 1,2 1
Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek  
Yeni tarımsal teknolojilerin üreticiye benimsetilmesinde kullanılacak araç ve yöntemler konusunda bilgi sahibi olmak 1,2 1
TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ (TYYÇ) TEMEL ALAN YETERLİLİKLERİ (TAY)

1- Ortaöğretim düzeyinde kazanılan yeterliliklere dayalı olarak alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma.

1-Tarım, Orman ve Su Ürünleri alanlarıyla ilgili temel bilgilere sahiptir.
2-Edindiği bilgilerin doğruluğu, güvenirliliği ve güncelliğini kavrar ve değerlendirir.
YETKİNLİK
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARITYYÇTAY
Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak, her türlü bilimsel bilgiye ulaşabilme becerisine sahip olmak 1 1,2
Bireysel olarak disiplinli, takımlarda etkin çalışabilmek ve sorumluluk alabilmek 1 1,2
Bitki türlerinde genetik, ıslah ve biyoteknoloji konularına hakim olmak 1 1,2
Bitki türlerinin tohum üretim tekniklerini öğrenmek ve uygulamak  
Bitki ve tohumlarda hastalık, zararlılar ve yabancıotlarla mücadele yöntemlerini öğrenmek ve bu alanda beceri kazanmak 1 1,2
Bitkisel üretim için gerekli temel bilim konularını öğrenmek ve uygulamak 1 1,2
Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olmak 1 1,2
Tarla ve sebze bitkileri tohumlarının mekanizasyonu, sulaması, gübrelenmesi, kalite kontrolü, muhafazası, ekonomisi, politikaları, organik tarım ve pazara hazırlanması konusunda bilgi sahibi olmak 1 1,2
Tohumluk teknolojisi, tohumluk tescil ve sertifikasyonu ile tohumlukta karantina işlemleri konusunda bilgi sahibi olmak ve uygulayabilmek 1 1,2
Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek  
Yeni tarımsal teknolojilerin üreticiye benimsetilmesinde kullanılacak araç ve yöntemler konusunda bilgi sahibi olmak 1 1,2
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARITYYÇTAY
Bakış açısı ve ufku geniş, bilimsel ve teknik alanlarda üretken, güncel bilgileri takip edebilme yeteneğine sahip olmak 1,2 1
Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak, her türlü bilimsel bilgiye ulaşabilme becerisine sahip olmak 1,2 1
Bireysel olarak disiplinli, takımlarda etkin çalışabilmek ve sorumluluk alabilmek 1,2 1
Bitki türlerinde genetik, ıslah ve biyoteknoloji konularına hakim olmak 1,2 1
Bitki türlerinin tohum üretim tekniklerini öğrenmek ve uygulamak  
Bitki ve tohumlarda hastalık, zararlılar ve yabancıotlarla mücadele yöntemlerini öğrenmek ve bu alanda beceri kazanmak 1,2 1
Bitkisel üretim için gerekli temel bilim konularını öğrenmek ve uygulamak 1,2 1
Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olmak 1,2 1
Tarla ve sebze bitkileri tohumlarının mekanizasyonu, sulaması, gübrelenmesi, kalite kontrolü, muhafazası, ekonomisi, politikaları, organik tarım ve pazara hazırlanması konusunda bilgi sahibi olmak 1,2 1
Tohumluk teknolojisi, tohumluk tescil ve sertifikasyonu ile tohumlukta karantina işlemleri konusunda bilgi sahibi olmak ve uygulayabilmek 1,2 1
Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek  
Yeni tarımsal teknolojilerin üreticiye benimsetilmesinde kullanılacak araç ve yöntemler konusunda bilgi sahibi olmak 1,2 1
TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ (TYYÇ) TEMEL ALAN YETERLİLİKLERİ (TAY)

1- Ortaöğretim düzeyinde kazanılan yeterliliklere dayalı olarak alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma.

1-Tarım, Orman ve Su Ürünleri alanlarıyla ilgili temel bilgilere sahiptir.
2-Edindiği bilgilerin doğruluğu, güvenirliliği ve güncelliğini kavrar ve değerlendirir.
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARITYYÇTAY
Bireysel olarak disiplinli, takımlarda etkin çalışabilmek ve sorumluluk alabilmek 1,2,3 1,2
Bitki türlerinde genetik, ıslah ve biyoteknoloji konularına hakim olmak 1,2,3 1,2
Bitki türlerinin tohum üretim tekniklerini öğrenmek ve uygulamak  
Bitki ve tohumlarda hastalık, zararlılar ve yabancıotlarla mücadele yöntemlerini öğrenmek ve bu alanda beceri kazanmak 1,2,3 1,2
Bitkisel üretim için gerekli temel bilim konularını öğrenmek ve uygulamak 1,2,3 1,2
Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olmak 1,2,3 1,2
Tarla ve sebze bitkileri tohumlarının mekanizasyonu, sulaması, gübrelenmesi, kalite kontrolü, muhafazası, ekonomisi, politikaları, organik tarım ve pazara hazırlanması konusunda bilgi sahibi olmak 1,2,3 1,2
Tohumluk teknolojisi, tohumluk tescil ve sertifikasyonu ile tohumlukta karantina işlemleri konusunda bilgi sahibi olmak ve uygulayabilmek 1,2,3 1,2
Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek  
Yeni tarımsal teknolojilerin üreticiye benimsetilmesinde kullanılacak araç ve yöntemler konusunda bilgi sahibi olmak 1,2,3 1,2
Bakış açısı ve ufku geniş, bilimsel ve teknik alanlarda üretken, güncel bilgileri takip edebilme yeteneğine sahip olmak 1,2,3 1,2
Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak, her türlü bilimsel bilgiye ulaşabilme becerisine sahip olmak 1,2,3 1,2
TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ (TYYÇ) TEMEL ALAN YETERLİLİKLERİ (TAY)

1- Alanında edindiği temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri aynı alanda bir ileri eğitim düzeyinde veya aynı düzeydeki bir alanda kullanabilme becerileri kazanma. 
2- Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme.

1-Edindiği bilgi ve becerileri kullanarak alanıyla ilgili olay ve olguları tanımlar, sorunları genel ölçekte tanımlar, analiz eder ve çözüm önerileri geliştirir.
Öğrenme Yetkinliği
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARITYYÇTAY
Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak, her türlü bilimsel bilgiye ulaşabilme becerisine sahip olmak 1 1,2
Bireysel olarak disiplinli, takımlarda etkin çalışabilmek ve sorumluluk alabilmek 1 1,2
Bitki türlerinde genetik, ıslah ve biyoteknoloji konularına hakim olmak 1 1,2
Bitki türlerinin tohum üretim tekniklerini öğrenmek ve uygulamak  
Bitki ve tohumlarda hastalık, zararlılar ve yabancıotlarla mücadele yöntemlerini öğrenmek ve bu alanda beceri kazanmak 1 1,2
Bitkisel üretim için gerekli temel bilim konularını öğrenmek ve uygulamak 1 1,2
Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olmak 1 1,2
Tarla ve sebze bitkileri tohumlarının mekanizasyonu, sulaması, gübrelenmesi, kalite kontrolü, muhafazası, ekonomisi, politikaları, organik tarım ve pazara hazırlanması konusunda bilgi sahibi olmak 1 1,2
Tohumluk teknolojisi, tohumluk tescil ve sertifikasyonu ile tohumlukta karantina işlemleri konusunda bilgi sahibi olmak ve uygulayabilmek 1 1,2
Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek  
Yeni tarımsal teknolojilerin üreticiye benimsetilmesinde kullanılacak araç ve yöntemler konusunda bilgi sahibi olmak 1 1,2
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARITYYÇTAY
Bakış açısı ve ufku geniş, bilimsel ve teknik alanlarda üretken, güncel bilgileri takip edebilme yeteneğine sahip olmak 1,2 1
Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak, her türlü bilimsel bilgiye ulaşabilme becerisine sahip olmak 1,2 1
Bireysel olarak disiplinli, takımlarda etkin çalışabilmek ve sorumluluk alabilmek 1,2 1
Bitki türlerinde genetik, ıslah ve biyoteknoloji konularına hakim olmak 1,2 1
Bitki türlerinin tohum üretim tekniklerini öğrenmek ve uygulamak  
Bitki ve tohumlarda hastalık, zararlılar ve yabancıotlarla mücadele yöntemlerini öğrenmek ve bu alanda beceri kazanmak 1,2 1
Bitkisel üretim için gerekli temel bilim konularını öğrenmek ve uygulamak 1,2 1
Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olmak 1,2 1
Tarla ve sebze bitkileri tohumlarının mekanizasyonu, sulaması, gübrelenmesi, kalite kontrolü, muhafazası, ekonomisi, politikaları, organik tarım ve pazara hazırlanması konusunda bilgi sahibi olmak 1,2 1
Tohumluk teknolojisi, tohumluk tescil ve sertifikasyonu ile tohumlukta karantina işlemleri konusunda bilgi sahibi olmak ve uygulayabilmek 1,2 1
Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek  
Yeni tarımsal teknolojilerin üreticiye benimsetilmesinde kullanılacak araç ve yöntemler konusunda bilgi sahibi olmak 1,2 1
TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ (TYYÇ) TEMEL ALAN YETERLİLİKLERİ (TAY)

1- Ortaöğretim düzeyinde kazanılan yeterliliklere dayalı olarak alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma.

1-Tarım, Orman ve Su Ürünleri alanlarıyla ilgili temel bilgilere sahiptir.
2-Edindiği bilgilerin doğruluğu, güvenirliliği ve güncelliğini kavrar ve değerlendirir.
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARITYYÇTAY
Bireysel olarak disiplinli, takımlarda etkin çalışabilmek ve sorumluluk alabilmek 1,2,3 1,2
Bitki türlerinde genetik, ıslah ve biyoteknoloji konularına hakim olmak 1,2,3 1,2
Bitki türlerinin tohum üretim tekniklerini öğrenmek ve uygulamak  
Bitki ve tohumlarda hastalık, zararlılar ve yabancıotlarla mücadele yöntemlerini öğrenmek ve bu alanda beceri kazanmak 1,2,3 1,2
Bitkisel üretim için gerekli temel bilim konularını öğrenmek ve uygulamak 1,2,3 1,2
Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olmak 1,2,3 1,2
Tarla ve sebze bitkileri tohumlarının mekanizasyonu, sulaması, gübrelenmesi, kalite kontrolü, muhafazası, ekonomisi, politikaları, organik tarım ve pazara hazırlanması konusunda bilgi sahibi olmak 1,2,3 1,2
Tohumluk teknolojisi, tohumluk tescil ve sertifikasyonu ile tohumlukta karantina işlemleri konusunda bilgi sahibi olmak ve uygulayabilmek 1,2,3 1,2
Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek  
Yeni tarımsal teknolojilerin üreticiye benimsetilmesinde kullanılacak araç ve yöntemler konusunda bilgi sahibi olmak 1,2,3 1,2
Bakış açısı ve ufku geniş, bilimsel ve teknik alanlarda üretken, güncel bilgileri takip edebilme yeteneğine sahip olmak 1,2,3 1,2
Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak, her türlü bilimsel bilgiye ulaşabilme becerisine sahip olmak 1,2,3 1,2
TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ (TYYÇ) TEMEL ALAN YETERLİLİKLERİ (TAY)

1- Alanında edindiği temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri aynı alanda bir ileri eğitim düzeyinde veya aynı düzeydeki bir alanda kullanabilme becerileri kazanma. 
2- Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme.

1-Edindiği bilgi ve becerileri kullanarak alanıyla ilgili olay ve olguları tanımlar, sorunları genel ölçekte tanımlar, analiz eder ve çözüm önerileri geliştirir.
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARITYYÇTAY
Bakış açısı ve ufku geniş, bilimsel ve teknik alanlarda üretken, güncel bilgileri takip edebilme yeteneğine sahip olmak 1,2,3 1,2
Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak, her türlü bilimsel bilgiye ulaşabilme becerisine sahip olmak 1,2,3 1,2
Bireysel olarak disiplinli, takımlarda etkin çalışabilmek ve sorumluluk alabilmek 1,2,3 1,2
Bitki türlerinde genetik, ıslah ve biyoteknoloji konularına hakim olmak  
Bitki türlerinin tohum üretim tekniklerini öğrenmek ve uygulamak  
Bitki ve tohumlarda hastalık, zararlılar ve yabancıotlarla mücadele yöntemlerini öğrenmek ve bu alanda beceri kazanmak 1,2,3 1,2
Bitkisel üretim için gerekli temel bilim konularını öğrenmek ve uygulamak 1,2,3 1,2
Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olmak 1,2,3 1,2
Tarla ve sebze bitkileri tohumlarının mekanizasyonu, sulaması, gübrelenmesi, kalite kontrolü, muhafazası, ekonomisi, politikaları, organik tarım ve pazara hazırlanması konusunda bilgi sahibi olmak 1,2,3 1,2
Tohumluk teknolojisi, tohumluk tescil ve sertifikasyonu ile tohumlukta karantina işlemleri konusunda bilgi sahibi olmak ve uygulayabilmek  
Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek  
Yeni tarımsal teknolojilerin üreticiye benimsetilmesinde kullanılacak araç ve yöntemler konusunda bilgi sahibi olmak 1,2,3 1,2
TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ (TYYÇ) TEMEL ALAN YETERLİLİKLERİ (TAY)

1- Alanı ile ilgili temel düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme. 
2- Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme.
3- Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri yürütebilme.

1-Alanı ile ilgili bir çalışmayı gerçekleştirmede ve uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen sorunları çözmede ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
2-Sorumluluğu altında çalışanları yönetir.
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARITYYÇTAY
Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak, her türlü bilimsel bilgiye ulaşabilme becerisine sahip olmak 1 1,2
Bireysel olarak disiplinli, takımlarda etkin çalışabilmek ve sorumluluk alabilmek 1 1,2
Bitki türlerinde genetik, ıslah ve biyoteknoloji konularına hakim olmak 1 1,2
Bitki türlerinin tohum üretim tekniklerini öğrenmek ve uygulamak  
Bitki ve tohumlarda hastalık, zararlılar ve yabancıotlarla mücadele yöntemlerini öğrenmek ve bu alanda beceri kazanmak 1 1,2
Bitkisel üretim için gerekli temel bilim konularını öğrenmek ve uygulamak 1 1,2
Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olmak 1 1,2
Tarla ve sebze bitkileri tohumlarının mekanizasyonu, sulaması, gübrelenmesi, kalite kontrolü, muhafazası, ekonomisi, politikaları, organik tarım ve pazara hazırlanması konusunda bilgi sahibi olmak 1 1,2
Tohumluk teknolojisi, tohumluk tescil ve sertifikasyonu ile tohumlukta karantina işlemleri konusunda bilgi sahibi olmak ve uygulayabilmek 1 1,2
Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek  
Yeni tarımsal teknolojilerin üreticiye benimsetilmesinde kullanılacak araç ve yöntemler konusunda bilgi sahibi olmak 1 1,2
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARITYYÇTAY
Bakış açısı ve ufku geniş, bilimsel ve teknik alanlarda üretken, güncel bilgileri takip edebilme yeteneğine sahip olmak 1,2 1
Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak, her türlü bilimsel bilgiye ulaşabilme becerisine sahip olmak 1,2 1
Bireysel olarak disiplinli, takımlarda etkin çalışabilmek ve sorumluluk alabilmek 1,2 1
Bitki türlerinde genetik, ıslah ve biyoteknoloji konularına hakim olmak 1,2 1
Bitki türlerinin tohum üretim tekniklerini öğrenmek ve uygulamak  
Bitki ve tohumlarda hastalık, zararlılar ve yabancıotlarla mücadele yöntemlerini öğrenmek ve bu alanda beceri kazanmak 1,2 1
Bitkisel üretim için gerekli temel bilim konularını öğrenmek ve uygulamak 1,2 1
Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olmak 1,2 1
Tarla ve sebze bitkileri tohumlarının mekanizasyonu, sulaması, gübrelenmesi, kalite kontrolü, muhafazası, ekonomisi, politikaları, organik tarım ve pazara hazırlanması konusunda bilgi sahibi olmak 1,2 1
Tohumluk teknolojisi, tohumluk tescil ve sertifikasyonu ile tohumlukta karantina işlemleri konusunda bilgi sahibi olmak ve uygulayabilmek 1,2 1
Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek  
Yeni tarımsal teknolojilerin üreticiye benimsetilmesinde kullanılacak araç ve yöntemler konusunda bilgi sahibi olmak 1,2 1
TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ (TYYÇ) TEMEL ALAN YETERLİLİKLERİ (TAY)

1- Ortaöğretim düzeyinde kazanılan yeterliliklere dayalı olarak alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma.

1-Tarım, Orman ve Su Ürünleri alanlarıyla ilgili temel bilgilere sahiptir.
2-Edindiği bilgilerin doğruluğu, güvenirliliği ve güncelliğini kavrar ve değerlendirir.
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARITYYÇTAY
Bireysel olarak disiplinli, takımlarda etkin çalışabilmek ve sorumluluk alabilmek 1,2,3 1,2
Bitki türlerinde genetik, ıslah ve biyoteknoloji konularına hakim olmak 1,2,3 1,2
Bitki türlerinin tohum üretim tekniklerini öğrenmek ve uygulamak  
Bitki ve tohumlarda hastalık, zararlılar ve yabancıotlarla mücadele yöntemlerini öğrenmek ve bu alanda beceri kazanmak 1,2,3 1,2
Bitkisel üretim için gerekli temel bilim konularını öğrenmek ve uygulamak 1,2,3 1,2
Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olmak 1,2,3 1,2
Tarla ve sebze bitkileri tohumlarının mekanizasyonu, sulaması, gübrelenmesi, kalite kontrolü, muhafazası, ekonomisi, politikaları, organik tarım ve pazara hazırlanması konusunda bilgi sahibi olmak 1,2,3 1,2
Tohumluk teknolojisi, tohumluk tescil ve sertifikasyonu ile tohumlukta karantina işlemleri konusunda bilgi sahibi olmak ve uygulayabilmek 1,2,3 1,2
Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek  
Yeni tarımsal teknolojilerin üreticiye benimsetilmesinde kullanılacak araç ve yöntemler konusunda bilgi sahibi olmak 1,2,3 1,2
Bakış açısı ve ufku geniş, bilimsel ve teknik alanlarda üretken, güncel bilgileri takip edebilme yeteneğine sahip olmak 1,2,3 1,2
Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak, her türlü bilimsel bilgiye ulaşabilme becerisine sahip olmak 1,2,3 1,2
TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ (TYYÇ) TEMEL ALAN YETERLİLİKLERİ (TAY)

1- Alanında edindiği temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri aynı alanda bir ileri eğitim düzeyinde veya aynı düzeydeki bir alanda kullanabilme becerileri kazanma. 
2- Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme.

1-Edindiği bilgi ve becerileri kullanarak alanıyla ilgili olay ve olguları tanımlar, sorunları genel ölçekte tanımlar, analiz eder ve çözüm önerileri geliştirir.
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARITYYÇTAY
Bakış açısı ve ufku geniş, bilimsel ve teknik alanlarda üretken, güncel bilgileri takip edebilme yeteneğine sahip olmak 1,2,3 1,2
Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak, her türlü bilimsel bilgiye ulaşabilme becerisine sahip olmak 1,2,3 1,2
Bireysel olarak disiplinli, takımlarda etkin çalışabilmek ve sorumluluk alabilmek 1,2,3 1,2
Bitki türlerinde genetik, ıslah ve biyoteknoloji konularına hakim olmak  
Bitki türlerinin tohum üretim tekniklerini öğrenmek ve uygulamak  
Bitki ve tohumlarda hastalık, zararlılar ve yabancıotlarla mücadele yöntemlerini öğrenmek ve bu alanda beceri kazanmak 1,2,3 1,2
Bitkisel üretim için gerekli temel bilim konularını öğrenmek ve uygulamak 1,2,3 1,2
Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olmak 1,2,3 1,2
Tarla ve sebze bitkileri tohumlarının mekanizasyonu, sulaması, gübrelenmesi, kalite kontrolü, muhafazası, ekonomisi, politikaları, organik tarım ve pazara hazırlanması konusunda bilgi sahibi olmak 1,2,3 1,2
Tohumluk teknolojisi, tohumluk tescil ve sertifikasyonu ile tohumlukta karantina işlemleri konusunda bilgi sahibi olmak ve uygulayabilmek  
Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek  
Yeni tarımsal teknolojilerin üreticiye benimsetilmesinde kullanılacak araç ve yöntemler konusunda bilgi sahibi olmak 1,2,3 1,2
TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ (TYYÇ) TEMEL ALAN YETERLİLİKLERİ (TAY)

1- Alanı ile ilgili temel düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme. 
2- Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme.
3- Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri yürütebilme.

1-Alanı ile ilgili bir çalışmayı gerçekleştirmede ve uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen sorunları çözmede ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
2-Sorumluluğu altında çalışanları yönetir.
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARITYYÇTAY
Bakış açısı ve ufku geniş, bilimsel ve teknik alanlarda üretken, güncel bilgileri takip edebilme yeteneğine sahip olmak 1,2,3,4 1,2,4
Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak, her türlü bilimsel bilgiye ulaşabilme becerisine sahip olmak 1,2,3,4 1,2,4
Bireysel olarak disiplinli, takımlarda etkin çalışabilmek ve sorumluluk alabilmek 1,2,3,4 1,2,4
Bitki türlerinde genetik, ıslah ve biyoteknoloji konularına hakim olmak 1,2,3,4 1,2,4
Bitki türlerinin tohum üretim tekniklerini öğrenmek ve uygulamak  
Bitki ve tohumlarda hastalık, zararlılar ve yabancıotlarla mücadele yöntemlerini öğrenmek ve bu alanda beceri kazanmak 1,2,3,4 1,2,4
Bitkisel üretim için gerekli temel bilim konularını öğrenmek ve uygulamak 1,2,3,4 1,2,4
Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olmak 1,2,3,4 1,2,4
Tarla ve sebze bitkileri tohumlarının mekanizasyonu, sulaması, gübrelenmesi, kalite kontrolü, muhafazası, ekonomisi, politikaları, organik tarım ve pazara hazırlanması konusunda bilgi sahibi olmak 1,2,3,4 1,2,4
Tohumluk teknolojisi, tohumluk tescil ve sertifikasyonu ile tohumlukta karantina işlemleri konusunda bilgi sahibi olmak ve uygulayabilmek 1,2,3,4 1,2,4
Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek  
Yeni tarımsal teknolojilerin üreticiye benimsetilmesinde kullanılacak araç ve yöntemler konusunda bilgi sahibi olmak  
TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ (TYYÇ) TEMEL ALAN YETERLİLİKLERİ (TAY)

1- Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme, öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve karşılayabilme.
2- Öğrenimini aynı alanda bir ileri eğitim düzeyine veya aynı düzeydeki bir mesleğe yönlendirebilme.
3- Yaşamboyu öğrenme bilinci kazanmış olma.

1-Alanında edindiği bilgi ve beceriler ile yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
2-Bilgiye ulaşma yollarını bilir ve etkin bir şekilde kullanır.
Alana Özgü Yetkinlik
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARITYYÇTAY
Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak, her türlü bilimsel bilgiye ulaşabilme becerisine sahip olmak 1 1,2
Bireysel olarak disiplinli, takımlarda etkin çalışabilmek ve sorumluluk alabilmek 1 1,2
Bitki türlerinde genetik, ıslah ve biyoteknoloji konularına hakim olmak 1 1,2
Bitki türlerinin tohum üretim tekniklerini öğrenmek ve uygulamak  
Bitki ve tohumlarda hastalık, zararlılar ve yabancıotlarla mücadele yöntemlerini öğrenmek ve bu alanda beceri kazanmak 1 1,2
Bitkisel üretim için gerekli temel bilim konularını öğrenmek ve uygulamak 1 1,2
Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olmak 1 1,2
Tarla ve sebze bitkileri tohumlarının mekanizasyonu, sulaması, gübrelenmesi, kalite kontrolü, muhafazası, ekonomisi, politikaları, organik tarım ve pazara hazırlanması konusunda bilgi sahibi olmak 1 1,2
Tohumluk teknolojisi, tohumluk tescil ve sertifikasyonu ile tohumlukta karantina işlemleri konusunda bilgi sahibi olmak ve uygulayabilmek 1 1,2
Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek  
Yeni tarımsal teknolojilerin üreticiye benimsetilmesinde kullanılacak araç ve yöntemler konusunda bilgi sahibi olmak 1 1,2
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARITYYÇTAY
Bakış açısı ve ufku geniş, bilimsel ve teknik alanlarda üretken, güncel bilgileri takip edebilme yeteneğine sahip olmak 1,2 1
Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak, her türlü bilimsel bilgiye ulaşabilme becerisine sahip olmak 1,2 1
Bireysel olarak disiplinli, takımlarda etkin çalışabilmek ve sorumluluk alabilmek 1,2 1
Bitki türlerinde genetik, ıslah ve biyoteknoloji konularına hakim olmak 1,2 1
Bitki türlerinin tohum üretim tekniklerini öğrenmek ve uygulamak  
Bitki ve tohumlarda hastalık, zararlılar ve yabancıotlarla mücadele yöntemlerini öğrenmek ve bu alanda beceri kazanmak 1,2 1
Bitkisel üretim için gerekli temel bilim konularını öğrenmek ve uygulamak 1,2 1
Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olmak 1,2 1
Tarla ve sebze bitkileri tohumlarının mekanizasyonu, sulaması, gübrelenmesi, kalite kontrolü, muhafazası, ekonomisi, politikaları, organik tarım ve pazara hazırlanması konusunda bilgi sahibi olmak 1,2 1
Tohumluk teknolojisi, tohumluk tescil ve sertifikasyonu ile tohumlukta karantina işlemleri konusunda bilgi sahibi olmak ve uygulayabilmek 1,2 1
Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek  
Yeni tarımsal teknolojilerin üreticiye benimsetilmesinde kullanılacak araç ve yöntemler konusunda bilgi sahibi olmak 1,2 1
TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ (TYYÇ) TEMEL ALAN YETERLİLİKLERİ (TAY)

1- Ortaöğretim düzeyinde kazanılan yeterliliklere dayalı olarak alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma.

1-Tarım, Orman ve Su Ürünleri alanlarıyla ilgili temel bilgilere sahiptir.
2-Edindiği bilgilerin doğruluğu, güvenirliliği ve güncelliğini kavrar ve değerlendirir.
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARITYYÇTAY
Bireysel olarak disiplinli, takımlarda etkin çalışabilmek ve sorumluluk alabilmek 1,2,3 1,2
Bitki türlerinde genetik, ıslah ve biyoteknoloji konularına hakim olmak 1,2,3 1,2
Bitki türlerinin tohum üretim tekniklerini öğrenmek ve uygulamak  
Bitki ve tohumlarda hastalık, zararlılar ve yabancıotlarla mücadele yöntemlerini öğrenmek ve bu alanda beceri kazanmak 1,2,3 1,2
Bitkisel üretim için gerekli temel bilim konularını öğrenmek ve uygulamak 1,2,3 1,2
Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olmak 1,2,3 1,2
Tarla ve sebze bitkileri tohumlarının mekanizasyonu, sulaması, gübrelenmesi, kalite kontrolü, muhafazası, ekonomisi, politikaları, organik tarım ve pazara hazırlanması konusunda bilgi sahibi olmak 1,2,3 1,2
Tohumluk teknolojisi, tohumluk tescil ve sertifikasyonu ile tohumlukta karantina işlemleri konusunda bilgi sahibi olmak ve uygulayabilmek 1,2,3 1,2
Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek  
Yeni tarımsal teknolojilerin üreticiye benimsetilmesinde kullanılacak araç ve yöntemler konusunda bilgi sahibi olmak 1,2,3 1,2
Bakış açısı ve ufku geniş, bilimsel ve teknik alanlarda üretken, güncel bilgileri takip edebilme yeteneğine sahip olmak 1,2,3 1,2
Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak, her türlü bilimsel bilgiye ulaşabilme becerisine sahip olmak 1,2,3 1,2
TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ (TYYÇ) TEMEL ALAN YETERLİLİKLERİ (TAY)

1- Alanında edindiği temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri aynı alanda bir ileri eğitim düzeyinde veya aynı düzeydeki bir alanda kullanabilme becerileri kazanma. 
2- Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme.

1-Edindiği bilgi ve becerileri kullanarak alanıyla ilgili olay ve olguları tanımlar, sorunları genel ölçekte tanımlar, analiz eder ve çözüm önerileri geliştirir.
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARITYYÇTAY
Bakış açısı ve ufku geniş, bilimsel ve teknik alanlarda üretken, güncel bilgileri takip edebilme yeteneğine sahip olmak 1,2,3 1,2
Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak, her türlü bilimsel bilgiye ulaşabilme becerisine sahip olmak 1,2,3 1,2
Bireysel olarak disiplinli, takımlarda etkin çalışabilmek ve sorumluluk alabilmek 1,2,3 1,2
Bitki türlerinde genetik, ıslah ve biyoteknoloji konularına hakim olmak  
Bitki türlerinin tohum üretim tekniklerini öğrenmek ve uygulamak  
Bitki ve tohumlarda hastalık, zararlılar ve yabancıotlarla mücadele yöntemlerini öğrenmek ve bu alanda beceri kazanmak 1,2,3 1,2
Bitkisel üretim için gerekli temel bilim konularını öğrenmek ve uygulamak 1,2,3 1,2
Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olmak 1,2,3 1,2
Tarla ve sebze bitkileri tohumlarının mekanizasyonu, sulaması, gübrelenmesi, kalite kontrolü, muhafazası, ekonomisi, politikaları, organik tarım ve pazara hazırlanması konusunda bilgi sahibi olmak 1,2,3 1,2
Tohumluk teknolojisi, tohumluk tescil ve sertifikasyonu ile tohumlukta karantina işlemleri konusunda bilgi sahibi olmak ve uygulayabilmek  
Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek  
Yeni tarımsal teknolojilerin üreticiye benimsetilmesinde kullanılacak araç ve yöntemler konusunda bilgi sahibi olmak 1,2,3 1,2
TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ (TYYÇ) TEMEL ALAN YETERLİLİKLERİ (TAY)

1- Alanı ile ilgili temel düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme. 
2- Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme.
3- Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri yürütebilme.

1-Alanı ile ilgili bir çalışmayı gerçekleştirmede ve uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen sorunları çözmede ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
2-Sorumluluğu altında çalışanları yönetir.
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARITYYÇTAY
Bakış açısı ve ufku geniş, bilimsel ve teknik alanlarda üretken, güncel bilgileri takip edebilme yeteneğine sahip olmak 1,2,3,4 1,2,4
Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak, her türlü bilimsel bilgiye ulaşabilme becerisine sahip olmak 1,2,3,4 1,2,4
Bireysel olarak disiplinli, takımlarda etkin çalışabilmek ve sorumluluk alabilmek 1,2,3,4 1,2,4
Bitki türlerinde genetik, ıslah ve biyoteknoloji konularına hakim olmak 1,2,3,4 1,2,4
Bitki türlerinin tohum üretim tekniklerini öğrenmek ve uygulamak  
Bitki ve tohumlarda hastalık, zararlılar ve yabancıotlarla mücadele yöntemlerini öğrenmek ve bu alanda beceri kazanmak 1,2,3,4 1,2,4
Bitkisel üretim için gerekli temel bilim konularını öğrenmek ve uygulamak 1,2,3,4 1,2,4
Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olmak 1,2,3,4 1,2,4
Tarla ve sebze bitkileri tohumlarının mekanizasyonu, sulaması, gübrelenmesi, kalite kontrolü, muhafazası, ekonomisi, politikaları, organik tarım ve pazara hazırlanması konusunda bilgi sahibi olmak 1,2,3,4 1,2,4
Tohumluk teknolojisi, tohumluk tescil ve sertifikasyonu ile tohumlukta karantina işlemleri konusunda bilgi sahibi olmak ve uygulayabilmek 1,2,3,4 1,2,4
Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek  
Yeni tarımsal teknolojilerin üreticiye benimsetilmesinde kullanılacak araç ve yöntemler konusunda bilgi sahibi olmak  
TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ (TYYÇ) TEMEL ALAN YETERLİLİKLERİ (TAY)

1- Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme, öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve karşılayabilme.
2- Öğrenimini aynı alanda bir ileri eğitim düzeyine veya aynı düzeydeki bir mesleğe yönlendirebilme.
3- Yaşamboyu öğrenme bilinci kazanmış olma.

1-Alanında edindiği bilgi ve beceriler ile yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
2-Bilgiye ulaşma yollarını bilir ve etkin bir şekilde kullanır.
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARITYYÇTAY
Bakış açısı ve ufku geniş, bilimsel ve teknik alanlarda üretken, güncel bilgileri takip edebilme yeteneğine sahip olmak 1,2 1,2,3,4
Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak, her türlü bilimsel bilgiye ulaşabilme becerisine sahip olmak 1,2 1,2,3,4
Bireysel olarak disiplinli, takımlarda etkin çalışabilmek ve sorumluluk alabilmek 1,2 1,2,3,4
Bitki türlerinde genetik, ıslah ve biyoteknoloji konularına hakim olmak 1,2 1,2,3,4
Bitki türlerinin tohum üretim tekniklerini öğrenmek ve uygulamak  
Bitki ve tohumlarda hastalık, zararlılar ve yabancıotlarla mücadele yöntemlerini öğrenmek ve bu alanda beceri kazanmak 1,2 1,2,3,4
Bitkisel üretim için gerekli temel bilim konularını öğrenmek ve uygulamak 1,2 1,2,3,4
Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olmak 1,2 1,2,3,4
Tarla ve sebze bitkileri tohumlarının mekanizasyonu, sulaması, gübrelenmesi, kalite kontrolü, muhafazası, ekonomisi, politikaları, organik tarım ve pazara hazırlanması konusunda bilgi sahibi olmak 1,2 1,2,3,4
Tohumluk teknolojisi, tohumluk tescil ve sertifikasyonu ile tohumlukta karantina işlemleri konusunda bilgi sahibi olmak ve uygulayabilmek 1,2 1,2,3,4
Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek  
Yeni tarımsal teknolojilerin üreticiye benimsetilmesinde kullanılacak araç ve yöntemler konusunda bilgi sahibi olmak  
TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ (TYYÇ) TEMEL ALAN YETERLİLİKLERİ (TAY)

1- Alanı ile ilgili konularda sahip olduğu temel bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarabilme.
2- Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilme.
3- Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyi`nde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilme.
4- Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme.

1-Güncel olay ve gelişmelere duyarlıdır ve bu gelişmeleri izler.
2-Alanıyla ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini aktarır ve sorumlularla paylaşır.
3-Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü A2 genel düzeyinde kullanarak alanındaki bilgileri takip eder ve meslektaşları ile iletişim kurar.
4-Çalışma alanlarının gerektirdiği düzeyde bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.